Yaşlı Bakım

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu | Akademik Kadro | Dersler | Aday Öğrenciler

BU PROGRAMIN EĞİTİM SÜRESİ 2 YILDIR, EĞİTİM DİLİ TÜRKÇEDİR.

Yrd. Doç. Dr. Özdem Nurluöz
Program Koordinatörü

Programın Amacı ve Vizyonu:
Programın açılma gerekçesi  “Yaşlı Bakımı” hizmeti verebilecek ara insan gücü yetiştirmektir.

Dünyada ve Türkiye’de ve KKTC’de nüfus yapısı değişmektedir. Bu değişimin bir sonucu olarak yaşlı nüfus oranı artmaktadır. Türkiye nüfusunun %6,8 ni yaşlı nüfus oluşturmaktadır. Yapılan projeksiyonlar bu oranın artarak % 10 nun üstüne çıkacağını göstermektedir.  Ayrıca kentleşme oranı artmakta ve geleneksel aile yapısı değişime uğramaktadır. Bu değişimlere bağlı olarak yaşlı nüfusun bakım gereksinimleri artmaktadır Bu alanda farklı boyutlarda hizmet veren meslek elemanları bulunmaktadır.  Ancak bu meslek elemanları arasında yaşlıyla uygulama boyutunda hizmeti bire bir yürütecek ve yaşlıyı bütüncül olarak ele alabilecek meslek grubunun bulunmaması nedeniyle bu hizmeti profesyonel olarak yürütebilecek ara elemana gereksinim duyulmuştur. Artan yaşlı nüfus ve bu nüfusun bakım gereksinimlerine karşın Türkiye’de ve KKTC’de bu gereksinimi karşılayacak, yaşlıya hizmet kurumları ile yaşlı sağlığı, bakımı, tedavisi ve rehabilitasyonu alanlarında yetişmiş profesyonel ara bakım eleman sayısı çok yetersizdir. KKTC’de ise hiç yoktur. Bu programın amacı, bakıma gereksinimi olan ya da olmayan bütün yaşlı bireylerin bakım ve rehabilitasyonunu yapan ve onların yaşam kalitelerinin artırılmasına katkı sağlayan ara profesyonel elemanlar yetiştirmektir.

Yaşlı bakımı teknikeri, almış olduğu yaşlı bakımı eğitimi ile yaşlı bakım bilgi ve tekniklerini  kullanarak, yaşlı ve bakıma muhtaç kişileri hayata tutundurma, sağlık gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı olma,gelecek kaygısından arındırma, boş zamanlarını üretken bir şekilde değerlendirme, yalnızlık duygusundan uzaklaştırma, kendi bedenine ve yaşam alanlarına karşı duyarlı ve koruyucu olmalarını alışkanlık haline getiren ve uygulatan insangücü olarak tanımlanabilir.

İş olanakları:
Programdan mezun olacaklar Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde üçüncü ülkelerde Sağlık Teknikeri olarak istihdam edileceklerdir.

Dünyada ve ülkemizde yaşlı nüfusun giderek artması buna paralel olarak yaşlı bakım evlerinde artışın olması bu kurumlarda çalışacak personele olan ihtiyacı da artırmıştır.

Türkiye’de KPSS sınavını kazanmış olmak ve atanmak şartı ile bu sektördeki Kamu Kurum ve Kuruluşlarında ve Yaşlı Bakım hizmeti veren Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Sağlık Teknikeri olarak çalışabileceklerdir.

KKTC ‘de kamu personeli olma koşullarını yerine getiren her mezun, devlet ve özel kuruluşlarda görev alabilir.

KKTC’de Sosyal Hizmetler Dairesi bünyesinde faaliyet sürdüren ve yaşlıların barınma ve sağlıklı yaşam koşullarının sürdürülmesini sağlayan kurum ve kuruluşlarda;

• Huzur Evinde,
  • Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezinde,
  • Sağlık Bakanlığına bağlı yaşlı bakım evleri
  • Huzur evleri
  • Özel Hastaneler
  • Yaşlı bakım hizmetlerinin yürütüldüğü Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu,
  • Belediyelerin yaşlı bakım hizmetlerinde,
  • Hastaneler,
  • Terminal dönem bakım merkezleri,
  • Evde bakım merkezleri,
  • Sivil Toplum Kuruluşları ve Özel Kurumlarda yürütülen; huzurevleri, yaşlı bakımevleri, güçsüzler yurdu, yaşlı için gündüz merkezleri,
  • Değişik düzeylerde sağlık hizmeti yürüten özel ve gönüllü kuruluşlar (örneğin Kızılay Genel Müdürlüğü)  vb sağlık birimlerinde istihdam edilebilirler.
I prefer Near East University

İngilizce Hazırlık Okulu

Araştırma Merkezleri

Rauf Raif Denktaş Araştırma Merkezi